Intrebari si raspunsuri pe tema evaluarii periodice a salariatilor

Exista oare un act normativ in privinta evaluarii periodice a salariatilor, ce atestate trebuie sa aibe persoana evaluatorul care participa la evaluarea salariatilor?

Expert Delimart Alexei a raspuns la intrebare la 28 Dec. 2011

Literatura de specialitate releva ca evaluarea performantelor salariatilor reprezinta activitatea de baza a managementului resurselor umane desfasurata in vedererea determinarii gradului in care angajatii isi indeplinesc sarcinile si responsabilitatile care le revin.
In privinta angajatilor din sistemul privat evaluarea performantelor profesionale se realizeaza in conditiile si termenele stabilite prin reglementarile interne de la nivelul angajatorilor contracte colective de munca, regulamente interne.
Evaluarea performantelor salariatilor este un concept ce face parte din managementul resurselor umane de la nivelul angajatorului.
Legea nu prevede ce calitati si studii trebuie sa aiba evaluatorul, daca trebuie sau nu sa aiba studii psihologice de exemplu. Insa, evaluatorul trebuie sa fie in masura a aprecia personalul indiferent de domeniul de activitate si sa fie capabil sa elaboreze numeroase metode si tehnici de apreciere a personalului.

“somaj”

Va rog sa ma ajutati cu o informatie in ceea ce priveste somajul. Am fost disponibilizata in iunie, pana in august am luat somaj, la finalul lui august m-am angajat cu contract pe perioada nedeterminata, iar acum la finalul lunii decembrie angajatorul ne concediaza pe toti. Intrebarea mea este mai am dreptul la vreun ajutor. din august am beneficiat de cei 30% din somaj. si daca da cu ce articol trebuie incheiata decizia de disponibilizare.
Va multumesc!

Expert Delimart Alexei a raspuns la intrebare la 28 Dec. 2011

Conform art. 34 alin. 1 lit. a din Legea 76/2002, una dintre conditii necesare pentru ca somerii prevazuti la art. 17 alin. 1 sa beneficiaze de indemnizatie de somaj este aceea a stagiului de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii.

Astfel, in ultimile 24 luni premergatoare datei inregistrarii cererii pentru acordarea indemnizatiei de somaj trebuie sa se regaseasca 12 luni de stagiu de cotizare.

De asemenea, pentru ca somerii prevazuti la art. 17 alin. 1 din Legea 76/2002 sa beneficieze de indemnizatie de somaj este necesar sa fie indeplinite si celelalte conditii stabilite de art. 34 alin. 1 din Legea 76/2002, respectiv:
– sa nu realizeaze venituri sau sa realizeaze, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta;
– sa nu indeplineasca conditiile de pensionare, conform legii;

Potrivit dispozitiilor art.16 din Norma metodologica de aplicare a Legii nr. 76/2002, prin nu indeplinesc conditiile de pensionare conform legii se intelege:
– neindeplinirea conditiilor legale de pensionare pentru limita de varsta;
– situatia in care persoana nu beneficiaza de pensie de invaliditate;
– nesolicitarea pensionarii anticipate, daca sunt indeplinite conditiile prevazute de lege.
– sa fie inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca in a caror raza teritoriala isi au domiciliul sau, dupa caz, resedinta, daca au avut ultimul loc de munca ori au realizat venituri in acea localitate.


Potrivit art. 37 indice 1 din Legea 76/2002 asa cum a fost modificat prin Legea 233/2010, la stabilirea stagiului minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii, prevazut la art. 34 alin. 1 lit. a, nu se iau in considerare perioadele care reprezinta stagiu de cotizare utilizate pentru stabilirea si acordarea anterioara a unui drept la indemnizatie de somaj.

Perioadele care reprezinta stagiu de cotizare si care au fost utilizate pentru stabilirea si acordarea anterioara a unui drept la indemnizatie de somaj, se iau in considerare la stabilirea stagiului de cotizare in functie de care se stabileste perioada pentru care se acorda indemnizatia de somaj si cuantumul acestui drept, prevazut la art. 39.

Prin urmare, eliminati perioadele care reprezinta stagiu de cotizare utilizate pentru stabilirea si acordarea anterioara a dreptului la indemnizatie de somaj in luna august si stabiliti daca in acest moment aveti 12 luni de stagiu de cotizare in ultimele 24. Daca indepliniti aceasta conditiile precum si cele mentionate mai sus beneficiati de indemnizatie de somaj.

Incetarea CIM va avea ca si temei legal desfiintarea postului in temeiul art. 65 din Codul muncii.

“salar minim brut”

Care este salariul minim brut pentru postul de specialist resurse umane ? necesita acest post vechime in domeniu, sau sunt suficiente studiile? mentionez ca persoana detine master in Managementul resurselor Umane, Facultatea de Psihologie si cursuri de Inspector resurse umane

Expert Delimart Alexei a raspuns la intrebare la 28 Dec. 2011

Acordarea drepturilor salariatilor este obligatorie atat daca aceste drepturi izvorasc din dispoziții legale, cat si din prevederile cuprinse in contractele colective de munca incheiate la diferitele niveluri sau in contractele individuale de munca.
Astfel, potrivit dispozitiilor art. 40 alin. 2 lit. c din Codul muncii, republicat, angajatorii au obligatia sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca.
In privinta drepturilor ce decurg din lege, in temeiul art. 164 alin. 3 teza I din Codul muncii, republicat, angajatorul este obligat sa garanteze in plata un salariu brut lunar cel putin egal cu salariul de baza minim brut pe tara.

Prin urmare, salariul se negociaza de catre cele doua parti angajator si salariat si nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara. Conditiile de vechime pe care trebuie sa le indeplineasca specialistul in resurse umane sunt stabilite la angajator.

“concediu crestere copil”

Buna ziua, sunt mamica a doua fetite gemene pentru care sunt in concediu crestere copil pana pe data de 7 ian 2012, una dintre fetite are gr. lll handicap si ar trebui sa mai stau un an in concediu crestere copil. Problema este ca anterior nasterii am lucrat cu contract de munca pe perioada determinata, iar pentru acest fapt angajatorul nu doreste sa-mi dea decizie de prelungire a suspendarii, pe motiv ca nu mai are nici o treaba cu mine, in plus mi-a spus ca de pe data de 15 august 2010 mi-a dat decizie de incetare a contractului de munca pe motiv ca a expirat contractul de munca! Concediu crestere copil nu mai este considerat vechime in munca? Va multumesc din suflet!

Expert Delimart Alexei a raspuns la intrebare la 28 Dec. 2011

Potrivit art. 18 alin. 7 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, perioada concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau de pana la 3 ani in cazul copilului cu handicap constituie vechime in munca si in serviciu, care se are in vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda in raport cu aceasta.
Daca ati avut contract de munca pe durata determinata contractul dvs. a incetat la momentul la care a expirat perioada pentru care a fost incheiat si ati fost preluata in plata de primarie.

Prin urmare trebuie sa va adresati primariei teritoriale pentru prelungirea concediului pentru cresterea copilului.

În speranţa ca aceste spete vă sunt de folos si dvs., asteptam şi alte intrebari in domeniu.

Pentru a stabili o întâlnire cu specialiştii noştri, nu ezitaţi să ne contactaţi la tel./fax.: 021.322.21.25 sau mobil: 0745.10.17.14.